{ } { }
Enviar per e-mail Imprimir RSS
Comparteix
Recomana aquesta pàgina a un amic

Història

UNA MICA D'HISTÒRIA
L'Agrupació coral Veus de l'Estany de Banyoles es va registrar oficialment el mes de gener de 2008, després d'actuar des de l'any 1973 amb altres denominacions: Coral Mixta de Banyoles (en un principi vinculada a la parròquia) i Coral del Centre Excursionista de Banyoles (per estar integrada a la secció de música i cant d’aquesta entitat). Ara té plena autonomia i el seu afany de superació musical es manté ben viu. Els directors que han cobert les diferents etapes corals han estat: Pere Frigoler (el seu fundador, del 1973 al 1991), Antoni Amorós (del 1991 al 2001)i, actualment, a partir del setembre del 2001, la Carme Cornellà. La coral està formada per unes quaranta veus.

REPERTORI
El seu repertori és molt ampli i variat i dóna especial relleu a la música catalana, amb composicions populars i tradicionals, havaneres, cançó moderna, clàssics del cinema, espirituals negres, nadales, Nova cançó, rock català i sardanes.
Ofereix també cants populars d'arreu del món, polifonia de diferents autors i obra clàssica diversa. Té especial dedicació a fer acompanyaments litúrgics i de misses de festa major, casaments, concerts de música sacra, concerts de nadal, de música catalana, concerts a la fresca i concerts a la carta.
Solen acompanyar els concerts amb una explicació de cada peça que interpreten per tal que es pugui anar entenent el context en què varen ser creades o la significació que tenen. 

LA CORAL I LA LLENGUA CATALANA
El dia 4 d'octubre de 2009 l'Agrupació Coral Veus de l'Estany va ser guardonada amb el 8è Premi Flama de la Llengua, de caire institucional, dins els actes que organitza anualment la Mesa Cívica per la Llengua.

ACTIVITAT
L'Agrupació coral Veus de l'Estany de Banyoles du a terme la seva activitat, especialment, a les poblacions de la comarca del Pla de l'Estany i de les altres comarques gironines i per altres indrets de la geografia catalana. Han intercanviat també visites i actuacions amb corals de Vic, Andorra, Mallorca, la Catalunya Nord, Cantàbria, Navarra ...
Participen habitualment en les misses de la Mare de Déu d'Agost (festa petita), de Sant Martirià (patró de Banyoles) i de Santa Cecília, a Banyoles, i en processons, celebracions, concerts i misses de festa major d'altres poblacions, que solen acabar amb un petit recital de cançons del seu repertori.
Celebren, des de fa moltes edicions, el tradicional i esperat concert de Sant Esteve a Banyoles, al migdia, i el concert de cançó nadalenca a Vilavenut (Fontcoberta) després del pessebre vivent, al vespre, amb una habitual i remarcable assistència de públic. Al concert de Sant Esteve, una part del programa es dedica a les nadales populars, d'arreu i d'autor. L'altra part es dedica a peces significatives del moment actual, aniversaris d'algun compositor o d'algun fet esdevingut o d'altres, amb un fil conductor o una temàtica comuna.
Igualment, dins les celebracions de Setmana Santa, ja s'ha fet tradicional a Banyoles, la seva participació durant tot el recorregut de la processó dels Dolors. Des de l'any 2003, ofereix el concert litúrgic de passió, el Divendres Sant, molt acceptat pel recolliment i estona de devoció que genera. El programa de mà amb el text de les cançons que s'hi interpreten ajuden, als qui ho desitgen, a la pregària. 
Des de l'estiu de 2003 i, durant deu anys, ha estat participant amb els seus cants en la celebració de la multitudinària missa internacional Oikoumene de Roses, que aplega més de 2.000 persones.
Són cridats, també,  a acompanyar 'La Missa' de TV2 amb assiduïtat.
També ofereixen els seus cants en campanyes solidàries: Mans Unides, Càritas, entitats de suport a discapacitats, Asil, Clínica...
Fa una mitjana de 25 actuacions anuals. 

VINCULADA A...
Són membres de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC) i, com a tals, han participat i participen en les diferents activitats que aquesta entitat proposa: organització i intervenció als aplecs de corals, participació en els cicles i rodes corals que apleguen diferents corals de les comarques gironines i d'arreu de Catalunya.
També estan integrats a l'Agrupació Coral de les Comarques de Girona i, per aquest fet, intervenen a les Mostres Corals que organitza aquest col·lectiu.

CANTAIRES I ASSAIG
La coral aplega una quarentena de cantaires.
La il·lusió que posen en cantar i en aprendre repertori nou, supleix les mancances que presenten en els coneixements musicals. Hi ha pocs cantaires amb estudis elementals de solfeig.
Això fa que aprenguem les cançons a base de repetició. Cantem a quatre veus: les soprans són les noies que tenen la veu més aguda i les contralts les que la tenen una mica més greu. Pel que fa als homes, els tenors són els qui tenen la veu més aguda i els baixos la veu més greu.
Com gairebé a totes les corals, predomina el grup de noies. Així, actualment a la coral hi ha 13 soprans, 13 contralts, 5 tenors i 7 baixos. Darrerament s'hi han incorporat dues nenes de 9 i 12 anys. El 70% són noies!
Des d'aquí fem una crida a que qui tingui ganes de compartir una mica del seu temps, cada dimarts, amb una colla de bons amics i vulgui participar d'aquesta gran família que és la coral Veus de l'Estany, que es posi en contacte amb nosaltres. Serà molt benvingut o benvinguda!
Assagem cada dimarts, de 2/4 de 10 a 11 del vespre al primer pis de l'Ateneu (entrant per la Plaça Major). L'estona passa com si res. De vegades, aquell fragment que ens ha costat tant d'aprendre, quan ens tornem a trobar el dimarts següent, ja l'hem oblidat en bona part. Això fa que siguem constants en l'assaig i que ens sentim, cada un de nosaltres, una peça important d'aquest trencaclosques que és la nostra coral. 

darrera actualització: març 2017